Det er så synd for mig

Kender du typen, der altid synes, det er så synd for dem selv? Og uanset hvilke ulykker, der sker omkring dem, så er det aldrig deres skyld? Man bliver efter kort tid oftest træt af at omgås dem.

Deres tilstedeværelse har samme effekt på en, som hvis man i længere tid skulle slæbe rundt på en rygsæk med 5-10 mursten!

Og siger man noget til dem, opstår der meget hurtigt en konflikt, som oftest hverken er særlig rar eller rationel.

Men hvorfor er nogle mennesker sådan?

Det korte svar er, at det er en nem og hurtig løsning. Alternativet, som er at tage ansvar og forstå, at man altid har et valg, ligger dem oftest fjernt.
Men fælles for os alle er, at vi jo har et valg. Og at det første skridt til enhver positiv udvikling, privat som professionelt, er at agere proaktivt.

Når jeg arbejder med lederudvikling, coaching og træning af mennesker, er proaktivitet altid det første skridt i en personlig udviklingsproces. Uden proaktivitet, ingen positiv udvikling.

Så hvad er opskriften på at blive mere proaktiv?
1: Første skridt er at tage 100 pct. ansvar for sig selv, sit liv og sine handlinger ud fra de kort, tilværelsen har stukket en i hånden. For mange kan det være en stor pille at sluge, men det er ikke desto mindre, hvad enhver udvikling må og skal starte med.

2: For det andet skal du indse, at du altid har et valg. Som minimum kan du selv vælge dine tanker – og oftest også dine handlinger og reaktioner.
Min erfaring er, at de mennesker, som stræber efter at være proaktive og selv vælge, trives rigtigt godt, har en indre ro og oftere end andre opnår deres mål og drømme.
Vælger du også selv og tager ansvar, eller er du en af dem, som det er synd for?


Dit svar er nok (hvis du er ærlig), at du kan passe ind i begge kategorier. Så disciplinen her er, at være bevidst om sin egen adfærd og dermed undgå at falde i offerrollen.

Man kan sagtens bryde dette mønster. Arbejde sig selv og sine kollegaer mod et mere proaktivt mindset som skaber en meget ændret adfærd og øget succes og glæde.