Du er dine omgivelser

 Hvis du har været til fest med din gamle skoleklasse, har du måske lagt mærke til, at folk har en tendens til at falde ind i de roller, som de også havde i skoletiden på trods af, at det er mange år siden, I gik i skole sammen. Og det er selvom, mange faktisk har ændret sig markant og ingen andre i dag kender ham eller hende som “klassens klovn” eller “spasmager”. 

Fænomenet kendes fra mange sammenhænge. Det kan også være en gruppe venner, hvor I altid ender med at snakke negativt og kritisere alt og alle. Eller en gruppe kollegaer, der uanset hvor pressede, I er, altid formår at bevare en god tone og positiv ånd.

Men hvorfor er det sådan?
Vi mennesker har et stærkt grundlæggende behov for at høre til og blive anerkendt. Så når en ny gruppe mennesker finder sammen, så indtager vi alle sammen meget hurtigt nogle specifikke roller og identiteter.

En gruppe leder ubevidst efter en form for balance og synergi. Det opnås bedst, hvis ikke alle har samme rollefordeling. Derfor bliver roller fordelt meget hurtigt og ofte på baggrund af førstehåndsindtryk. Men de fleste af os synes jo, vi indeholder meget mere end det, et førstehåndsindtryk giver udtryk for. Og nogle er decideret dårlige til give et godt førstehåndsindtryk.

Men når først du har fået din rolle, kan den tage årevis at komme af med, og gruppen vil ofte ubevidst gøre alt, hvad den kan, for at fastholde dig i rollen. Det er derfor mange i denne proces vælger at skifte “scene” for at få mulighed for at indtage en ny rolle.

Så hvad skal du overveje, hvis du vælger at skifte “scene” ?
1:
Vær bevidst om disse mekanismer. Tænk på, at førstehåndsindtryk betyder meget, og at du meget hurtigt vil få tildelt en rolle.

2:
Overvej hvilken rolle, du ønsker at indtage i hvilket forum. Og tænk over, hvad du skal gøre for at få tildelt denne rolle. Du kan sagtens have den faglige og seriøse rolle på arbejdet og den mere pjattede privat. Du er, den du er, men du kan sagtens have en mere dominerende side privat i forhold til professionelt.

3:
Du er summen af de mennesker, du omgiver dig med. Eller som et gammelt mundheld siger: Fortæl mig, hvem dine venner er, og jeg skal sige fortælle dig, hvem du er. Mennesker smitter af på hinanden på godt og ondt. Så hvis du vil være ambitiøs, så omgiv dig med andre seriøse mennesker. Det har en positiv selvforstærkende effekt. 

Hvem omgås du? Hvilken rolle har du på jobbet? Er det på tide at skifte scene?

De bedste hilsner
Michael