Er din branche Nokia i langsom gengivelse?

På et bestyrelsesmøde i Nokia´s stormagtdage udtalte den daværende CEO, at ingen ville betale 1.000 dollars for en smartphone, og at han slet ikke kunne se, at Apple nogen sinde ville blive en spiller på mobiltelefonmarkedet.

Det holdt så ikke stik.

Og hvis du i dag fortæller en teenager, at den mest solgte mobiltelefon nogensinde er en Nokia 3210, vil rigtig mange af dem sige: ”Hvad er Nokia?”

Fra at være verdens største har Nokia gennemlevet et gigantisk fald. Det kan man synes er trist, men det er også lærerigt. Jeg synes især det er vigtigt at bide mærke i følgende:

1: Du kan ikke leve i dag af de sejre, du havde i går.
Succes på den lange bane er som at klatre på en stige. Når det går godt for dine fødder, og de går opad, vil de på et tidspunkt møde dine hænder. Og har dine hænder ikke fulgt med opad, så går dine fødder også i stå. Så hvis du ikke er i udvikling og arbejder på, hvorfra dine fremtidige sejre kommer fra, så vil du kun opleve succes i en begrænset periode.

2: Succes og gode resultater er et mindset, ikke en aktivitet.
Gentagen og vedvarende succes sker kun for dem, som konstant bearbejder den jord, de vil høste på de næste tre-fem år. Denne proces skal have en mindst lige så høj prioritering som fokus på dette års høst. Du vil fejle, hvis sælgerne af årets høst har en større stjerne end dem, som går ude på marken og sår, gøder og vander.

3: Der findes kun to gear i en virksomhed: Udvikling eller afvikling.
Ja, det er en slidt frase, men den har aldrig været mere sand end i 2017. Enten udvikler du dine mennesker og dine ydelser, eller også er du ved at afvikle din forretning. Det er grundlæggende meget simpelt.    
     
Dem der kender mig, ved, at jeg altid fokuserer mere på målrettet udvikling af mennesker end på produkter. Desværre er der i 2017 mange brancher og virksomheder, som står lidt i samme situation som Nokia, hvor udfordringen er på ”people” fronten og meget lidt på produktet. Problemets kerne er typisk manglende lederskab, en gammeldags og bureaukratisk kultur og en generel ineffektiv måde at arbejde på – ofte med alt for meget kontrol.

Så stil dig selv det afgørende spørgsmål: Hvilke kompetencer skal jeg og det team, jeg er en del af, nødvendigvis være gode til i fremtiden for ikke at ”dø den langsomme død” ligesom Nokia?

Og husk, at vejen til målet skal være sjov og motiverende. Disse rejser er i øvrigt oftest det folk nævner som højdepunkterne, når de kigger tilbage på en spændende karriere.

Jeg vil ønske Jer alle en god rejse i 2017 og minde om, at enhver ændring og udvikling starter med en erkendelse…  

Michael Hansen

Men handlinger alene sikrer ikke nødvendigvis lykken. I stedet kunne du stoppe op og tænke på, hvad du, din afdeling eller din virksomhed vil opnå i år? Hvad skal scoren på måltavlen være 31. december 2015? Hvad skal scoren være om 3-5-10 år? Hvad vil du have opnået, inden du går på pension? Hvilke successer vil du gerne have skabt?

Så i stedet for at starte året med at handle, så mærk efter, hvor du gerne vil hen. Opstil nogle klare og specifikke mål. Både ”bløde og hårde” mål. Undersøgelser viser at folk bliver mellem 20 og 60 procent mere produktive, når de har et klart mål, som er skrevet ned.

Først efter denne proces, skal du lave en handleplan. En handleplan som bringer dig fra din nuværende situation til dette års slutmål. Ligesom man spiser elefanter i små bidder, skal din handleplan også opsplittes i småbidder, så du kan eksekveres på den.

Aldrig mange bolde i luften
Mange tror, at high performers har mange bolde i luften. Det har de ikke. Til gengæld er de gode til at lande de få bolde, de har i luften. Det kan du også vælge. Hav måske et handlepunkt om måneden. Det svarer til fem-seks handlepunkter inden sommerferien og fire-fem efter sommerferien.

Handlepunkter kan eksempelvis være:
• Invester i dig selv og tilegn dig viden eller kompetence inden for det felt, du arbejder inden for.
• Gør din virksomhedens markedsføring bedre ved at forbedre virksomhedens nyhedsbreve eller hjemmeside.
• Indfør gode vaner for at udnytte arbejdsdagen bedre og med større motivation.
• Lad 2015 blive det år, hvor du atter dyrker tilstrækkelig motion. Bliv committed ved at gøre det sammen med andre og skriv dine motionsaftaler i kalenderen.

Husk: Det er ikke nødvendigvis alle handlepunkterne, som man kender ved årets start. Og det er okay.
Næste gang du kigger dig selv i spejlet eller møder en travl kollega, så spørg om I arbejder målrettet, eller om I bare farer rundt og slukker ildebrande, som dybest set ikke bringer jer nærmere målet. Reagerer du kun på ting der haster, eller har du proaktivt valgt at gøre de ting, der fører til opfyldelse af dine drømme og mål?

Hvad er din drøm? Og vil du forfølge den?

Michael Hansen