Mentaltræning har lært OL-svømmer at elske de sidste hårde sekunder.

De fleste, som læser mine indlæg, kan se, at det primært handler om erhvervslivet og dertil relaterede emner. Men jeg hjælper også nogle meget dygtige, professionelle sportsfolk med mentaltræning.  

Når jeg er sammen med dem, har jeg det lidt som en pensioneret cirkushest, der elsker at bidrage fra sidelinien, så de kan blive endnu bedre til at præstere. En rolle jeg virkelig elsker og er passioneret omkring.

Jeg bliver ofte spurgt og holder foredrag om, hvad jeg egentlig laver med disse atleter. For mange kan det virke lidt mystisk og abstrakt.

Svaret er, at jeg har en 360 graders vinkel på dem som menneske og atlet og ved, at hvis de skal præstere bedre på banen, så skal de have et menneskeligt mindset, der over tid skaber en karakter, som kontinuerligt kan præstere og trives med glæde og passion i livet stort set hver eneste dag.

I 2013 startede jeg op med en fantastisk dygtig svømmer, som lige var kommet hjem fra OL i London, og som syntes, at resultaterne og udviklingen var gået noget i stå. Her er et udpluk af det, Daniel Skaaning selv har skrevet om vores samarbejde.

Når jeg ser tilbage på dagen, ugen eller måneden der gik, vil jeg så kunne have ydet bare et par procenter mere? Højst sandsynligt. Tænk, hvis du yder det hver eneste dag. Hvad kan det ikke blive til? For mit vedkommende kvalificerede jeg mig til mit andet OL.

Mit navn er Daniel Skaaning. Jeg er professionel svømmer og har siden september 2013 arbejdet tæt sammen med Michael i bestræbelserne på at blive blandt verdens bedste. Jeg kan med ro i sindet fortælle, at jeg ikke kun har udviklet mig mentalt men så sandelig også personligt.

Jeg vidste fra start, at hvis det her skulle fungere, var jeg nødt til at være 100 pct. ærlig over for Michael og mig selv. I starten var det ekstremt grænseoverskridende, men som alt andet flytter man kun grænser ved at overskride dem.
Det at overskride grænser – altså at komme ud af sin comfort zone – var og er noget af det, vi konstant arbejder med. Det gælder hele tiden om at teste nye tiltag og bogstavelig talt komme ud på dybt vand. Og ikke kun en enkelt gang. Vi besluttede derfor at presse sølle 3 pct. mere ud af alt, hvad jeg foretog mig. Ikke kun til træning og ikke kun, når der var noget galt, men hele tiden – altid!

Vi skabte derfor et mantra, der hedder: 3 pct. alle steder – altid!
Den mentale indstilling med hele tiden at yde 3 pct. mere har gjort mig skarp og givet mig lysten til at præstere bedre. Efter et par uger bliver de 3 pct. pludselig normen, og man får lyst til mere og større udfordringer. Det bliver en passion at arbejde hårdt og målrettet.

Jeg svømmer 200m fri, som rundt regnet tager lige under 1min. 50sek. Når det gælder om at komme fra A til B hurtigst muligt, kan jeg fortælle, at kroppen de sidste 10-15 sekunder er fyldt med mælkesyre og andre ubehagelige ting. Som I nok kan fornemme, var jeg ikke stor fan af disse sekunder, men for et halvt års tid siden spurgte Michael mig, om vi ikke skulle begynde at elske dem.

Jeg elsker alt ved svømning og alt, hvad det har givet mig med i bagagen. Men de sidste sekunder er trods alt en del af gamet, så vi begyndte at ændre min tankegang under træningen, når det virkelig gjorde ondt. Så i stedet for at tænke ’åhh nej’, begyndte jeg at fortælle mig selv, at det er nu, det bliver sjovt.

Hver aften, inden jeg skulle sove, lå jeg på puden og sagde følgende ti gange for mig selv: Når det gør ondt, slapper jeg teknisk af, så derfor får jeg et ekstra gear, så jeg kan svømme hurtigere og hurtigere!

På et par uger elskede jeg hvert et sekund og svømmede hurtigere end nogensinde før. Hjernen er fantastisk. Ligesom den tror, at den har trængt en op i en krog, vender man 180 grader og fortæller den det modsatte.

Når man gennem flere år har arbejdet med at bearbejde sine tanker og følelser for at ændre sine handlinger, lærer man sig selv at kende på en helt fantastisk måde. Jeg har på egen krop og sind mærket og set, hvordan jeg gik fra at være en dreng, som brugte al sin energi på, hvad alle andre gjorde, og til at blive en mand, som er ekstremt reflekterende. Jeg fokuserer 100 pct. af min energi på alt det, som jeg selv kan kontrollere og bruger den der, hvor den gør en forskel! 
Når man træner 10×2 timer om ugen i vandet + 3x styrketræning og landtræning, er tid ikke det, man har mest af. Men tro det eller ej: Jeg har fået mere tid og overskud. Ikke kun i træningen men også uden for.

Under OL 2012 i London havde jeg meget svært ved at nyde oplevelsen under det kæmpe pres, som var på alle atleterne. Det pres har jeg nu accepteret er en del af gamet. Så i stedet for at være bange for det under OL i Rio, vil jeg gå ind med brystet skudt frem og nyde hvert et sekund!

#All for RIO 2016

Michael Hansen