Spiller du stadig stjernen på dit hold?

 Lad os sige, at du i de første 5-10 år af din karriere har været en rigtig dygtig specialist inden for dit område. Du har klaret dig godt og er kravlet hurtigt op af karrierestigen. Du er med rette blevet betragtet som en nøglespiller – måske ligefrem en stjerne – takket være dine strålende resultater. Og siden er du blevet forfremmet til leder.

Du er med andre ord det jeg vælger at kalde en high performer.
I dag har du ansvar for store ledelsesopgaver. Men du er rendt ind i problemer. Opgaverne har ændret sig, og det er ikke lige så sjovt, som det engang var. Du er ved at drukne og blive kvalt. Tingene går skævt, også selvom du inderst inde elsker dit job og dine opgaver.

Din situation er formentligt, at du som leder ubevidst fortsat prøver at være banens stjernespiller. Du vil stadig være ham eller hende, der scorer målene. Det ligger stærkt i dit DNA. Og det var jo disse evner, som fik bragt dig hen til, hvor du er i dag. Du føler faktisk, at du som leder skal bære hele verdens vægt på din ryg og løbe så stærkt, at dine ben nu efter mange års hårdt slid ekser af udmattelse.

Hvordan kommer du ovenpå? Hvordan bliver du frisk igen?

Du er nødt til at ændre din selvforståelse og hele dit mindset i forhold til at skabe resultater. Du skal ikke længere være stjernespilleren. Nu er du træneren ude på sidelinjen, og du bliver ikke længere målt på, hvor mange mål, tacklinger og gode afleveringer, du leverer, men på om hele holdet klarer sig godt. Nu gælder det om, at du skal få dine medarbejdere til at performe og udvikle sig til de nøglespillere, som du selv var engang.

Så træd et skridt tilbage og arbejd med din selvforståelse. Nogle finder selv deres nye rolle. Andre har brug for en sparringspartner i form af en coach eller mentor, som kan hjælpe dem med at transformere sig fra specialist til leder.

Hvad virker for dig?