Hjælp til iværksættere på SeierCapital.com

Lars Seier Christensen er bedst kendt som stifter og direktør i Saxo Bank, hvor han netop har trukket sig tilbage for at få mere tid til SeierCapital, som er et venture selskab med kun ham selv som investor. En vigtig del af hans mission er at skabe et netværk af iværksættere og tilbyde dem adgang til alle de rådgivere og værktøjer, de måtte have brug for, så de kan opnå bedst mulig succes.  

Jeg er blevet en del af dette rådgivningspanel og byder ind på www.seiercapital.com med nogle ideer til, hvordan du og dit team bedst og nemmest kommer i mål med det, som er vigtigst for dig. Du kan f.eks. læse om, hvordan noget så banalt som at få sin nattesøvn påvirker dig og din virksomheds performance ret markant.

Jeg har selv været iværksætter og fik mit CVR-nummer som 24-årig. Og jeg har været coach og rådgiver for mange iværksættere. Efter min mening er følgende faktorer nogle af de vigtigste, hvis du vil opnå succes:

1: 
At starte op som selvstændig er en maraton, ikke en sprint.  
Jeg oplever ofte, at entusiasmen i en opstartsvirksomhed er gigantisk. Arbejdsindsatsen er kolonorm. Der arbejdes 25 timer i døgnet og alt andet bliver tilsidesat. Det svarer til, at du hele tiden kører med 6000-7000 omdrejninger i din familiebil. Det er ret voldsomt og kan gå godt i starten. Men bilen er slet ikke bygget til det og vil pludselig brænde sammen, og værkstedsregningen bliver mildt sagt høj. Så ligger du der og kan ikke værdiskabe. Du kan faktisk ikke ret meget i en periode.

I stedet skal du fordele dine kræfter ligesom en maratonløber. Også selvom det er fristende at spurte de første ti kilometer, fordi benene er friske og stærke. Få nogle input udefra og tænk somme tider på noget helt andet. Hvis din virksomhed skal holde i mange år, skal du også holde i mange år. Hvis du dør, ser du aldrig virksomheden vokse.

2: 
Få styr på dine roller.
Er du en af dem, der arbejder hårdt men har svært ved at beskrive, hvad du præcis laver og hvilke ansvarsområder, du har, og hvad du skal stå på mål for? Det fører til, at du ender med at have mange opgaver, som du slet ikke burde udføre, og dit fokus slet ikke er skarpt nok på det, som rent faktisk er mest vigtigt for dig og din virksomhed. Og det koster dyrt – meget dyrt.

Prøv i stedet at definere dine roller, beskriv hver rolle, og hvad de mest vigtige opgaver og mål er i hver rolle. Find ud af, hvor meget hver rolle skal fylde – og hold dig så til din rolle.
Husk også, at dine roller ændrer sig over tid, og at du dine roller skal passe sammen med dine kollegers.

3:
Forventningsafstem med dine omgivelser.
Livet som iværksætter koster meget ofte ægteskaber, venskaber og andre stærke og vigtige relationer. Det bedste du kan gøre er meget tidlig i opstartsfasen at identificere hvilke nøglerelationer, du har i dit liv. Du skal prioritere benhårdt og vælge mennesker til og fra. Og det kan du ligeså godt øve dig på nu. For når du får succes, vil du være omgivet af en masse rygklappere, som ikke er dine venner.

Du skal have en god snak med dine nøglerelationer og sikre dig, at alle er tilgodeset og forsøge at bygge en god støttegruppe op omkring dig selv og dit projekt. Du skal prøve at sætte dem ind i, hvad du laver, og hvad der er dine målsætninger. Du skal have dem mentalt med på rejsen, så de giver dig den plads, du behøver og forhåbentlig vælger at støtte dig og være tolerant, når du gang efter gang kommer for sent hjem og skal arbejde i weekenden.

Læs mere på SeierCapital på Facebook eller www.seiercapital.com

Jeg har på fornemmelsen, at der kan komme en masse spændende eventyr ud af dette!

De bedste hilsner
Michael